
Foot Care Nurse Forum Questions and Resources with suggestions  

# Question Answer 

1 One of my questions was in regards to my Footcare kit.  
Should I be covering this in a clear garbage bag as it 
contains things that I need for Footcare?   
You may plan to address this already; however, I am 
processing what the logistics will be as I enter different 
homes for home Footcare. 
 
 

Ontario Podortho Nursing Association: 

https://www.opnassociation.ca/ 

 

 

2 It is my understanding that autoclaving is the only 
acceptable method of caring for our foot care instruments 
between clients/patients. Can you please comment on this? 
  
 

Ontario Podortho Nursing Association: 

https://www.opnassociation.ca/ 

Practice Recommendations for Infection Prevention and Control Related to 

Foot Care In Health Care Setting 

https://ipac-

canada.org/photos/custom/Members/pdf/Position%20Statement%20%20

_ReprocessingCriticalFootCare_RevisedJuly2019.pdf 
 

3 -I would like to know what precautions we have to take. 
Mask, face shield , apron, sterile gloves, hand sanitizer, 
hand wash, disinfectant   
 
-Should I ask them to bring their own towel? I will ask them 
to bring their own mask and if they didn’t have one I would 
supply it.  
 
-Should we take every ones’ temperature? Of course ask 
questions about have they been out of the country, if they 
have any symptoms.  
 
-Should we be tested ourselves before we go to do 
footcare. 

Directive #1 for Health Care Providers 
Required Precautions  
• A point-of-care risk assessment (PCRA) must be performed by every 
health care worker before every patient interaction. Screening tool for 
COVID 19 
http://www.health.gov.on.ca/en/pro/programs/publichealth/coronavirus/
docs/2019_screening_guidance.pdf 
 
 • At a minimum, contact and droplet precautions must be used by workers 
for all interactions with suspected, presumed or confirmed COVID-19 
patients. Contact and droplet precautions includes gloves, face shields or 
goggles, gowns, and surgical/procedure masks, and  
• Airborne precautions when aerosol generating medical procedures 
(AGMPs) are planned or anticipated to be performed on patients with 
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-Can we go from home to home to do house calls in the 
community?  
 
-What do I have to do in between? 
 
-Can I go into retirement homes?  I do two. Neither one of 
them have had any covid 19 as yet.  
 
 -Can I go from apartment to apartment?  
 
-What do I have to do from one apartment to the other? 
 
 -If by any chance I can’t participate that day of the zoom 
meeting (I may have to be away at that time) will you put 
out all these answers on the RNAO blog?  

suspected or confirmed COVID19, based on a point of care risk assessment 
and clinical and professional judgement.  
Health Providers and Health Care Entities must review and adopt the 
Technical Brief “Updated IPAC Recommendations for Use of Personal 
Protective Equipment for Care of Individuals with Suspect or Confirmed 
COVID-19” dated March 25, 2020 as amended from time to time which has 
been prepared by Public Health Ontario. 
 This comprehensive document reviews foundational Infection Prevention 
and Control & Occupational Health and Safety strategies; including the role 
of Personal Protective Equipment (PPE) within the Hierarchy of Hazard 
Controls and a description of what PPE should be used in different settings 
and for different activities. Note: The guidance outlined in this directive is a 
change in current practices respecting COVID-19 based on a better 
understanding of the epidemiology of the virus and the spectrum of illness 
that it causes, three months into this COVID-19 outbreak. It has been made 
in close consultation with Public Health Ontario and I have considered the 
Precautionary Principle in issuing this directive. 
 
 
12. O. Reg. 146/20: ORDER UNDER SUBSECTION 7.0.2 (4) OF THE ACT - 
LIMITING WORK TO A SINGLE LONG-TERM CARE HOME 
https://www.ontario.ca/laws/regulation/200146?_ga=2.117921153.96341
8393.1590084471-219903152.1578587817 
 
Directive#2 for Regulated Health Care Professionals 
All deferred and non-essential and elective services carried out by Health 
Care Providers may be gradually restarted, subject to the requirements of 
this Directive.  
• In the gradual restart of services, Health Care Providers must comply with 
the requirements as set out in COVID-19 Operational Requirements: Health 
Sector Restart (May 26, 2020 or as current), including, but not limited to, 
the hierarchy of hazard controls. 
 • Health Care Providers must consider which services should continue to 
be provided remotely and which services can safely resume in-person with 
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appropriate hazard controls and sufficient PPE.  
• Health Care Providers should be sourcing PPE through their regular 
supply chain. PPE allocations from the provincial pandemic stockpile will 
continue. PPE can also be accessed, within available supply, on an 
emergency basis through the established escalation process through the 
Ontario Health Regions.  
• Subject to the requirements of this Directive, Health Care Providers are in 
the best position to determine which services should continue to be 
provided remotely (online, by telephone or other virtual means) and which 
should be provided in-person. This should be guided by best clinical 
evidence. Health Care Providers must also adhere to the guidance provided 
by their applicable health regulatory college, and the following principles:  
• Proportionality. Decision to restart services should be proportionate to 
the real or anticipated capacities to provide those services.  
• Minimizing Harm to Patients. Decisions should strive to limit harm to 
patients wherever possible. Activities that have higher implications for 
morbidity/mortality if delayed too long should be prioritized over those 
with fewer implications for morbidity/mortality if delayed too long. This 
requires considering the differential benefits and burdens to patients and 
patient populations as well as available alternatives to relieve pain and 
suffering. 
 
 

COVID GUIDELINES (ESSENTIAL VS NON-ESSENTIAL CARE FOR PODORTHO 
NURSES) 

 

https://www.opnassociation.ca/ 
 
 
Directive 1 see above 
Required Precautions • A point-of-care risk assessment (PCRA) must be 
performed by every health care worker before every patient interaction. 
 

4  I have a in my house based business. Clients come to me. 
I am wondering about what screening tool to use prior to 

1. Ministry of Health, COVID-19 Guidance: Home and Community Care 

https://www.opnassociation.ca/


seeing my clients and if masks and gloves for myself and 
mask for client is all that is required during treatment. 
 

Providers, Version 4 – May 4, 2020: 

http://www.health.gov.on.ca/en/pro/programs/publichealth/coronavirus

/docs/2019_home_community_care_guidance.pdf 

 

5 We have many contracts with facilities and subcontract the 
work to other foot care nurses.  
 
-Due to the emergency orders my subcontracted nurses 
working in LTC state they are unable to work elsewhere. 
They have told me their workplace has told them that they 
are unable to work private practice in other facilities, is this 
correct? 
I ask as the ministry of health told me that the emergency 
order, only applies when working in other LTC homes or 
facilities, not private practice.   
Reference  
https://www.ontario.ca/laws/regulation/200146?_ga=2.11
7921153.963418393.1590084471-219903152.1578587817 
 
 
 
-We have been working short-staffed and have been trying 
our best to see all the urgent clients in our many facilities. 
Since urgent is a very vague term we have asked for a 
doctor's order be written for those facilities who have a 
physician or nurse practitioner access, to ensure the urgent 
issues are assessed appropriately, quickly, and within our 
scope of practice as a nurse,  is this an appropriate 
request?  
 
- As per directive #3 we are to be only seeing 1 client per 
essential visit as outlined in the document. I ask as other 
homes have requested to see multiple clients in one visit.  

1. Triage patients as soon as you can. OPNA suggests that Podortho 
Nurses classify the severity of all diabetic foot lesions. Priority 
should only apply for those patients at high risk for limb loss and 
Podortho Nurse should recommend their patients attend the 
hospital for care. Patients with moderate risk of limb loss due to 
infection or ischemia can be treated in an outpatient setting when 
possible. Including clinic or home care services in the treatment 
algorithm of these patients is key. For those patients without 
infection, telemedicine visits which such include patient education 
with the patient, family or other caregivers are also recommended 
as options.  

2. Consider alternative services. When caring for patients with less 
likelihood of limb loss or complications, OPNA suggests that 
Podortho Nurses consider evaluating patients in alternative 
locations such as clinics, mobile health centers with good control of 
PPE and infection control practices or via telemedicine.  

Very Good 

 

 

 

 

Need to check with Senior Management of homes and Public Health in 

https://www.ontario.ca/laws/regulation/200146?_ga=2.117921153.963418393.1590084471-219903152.1578587817
https://www.ontario.ca/laws/regulation/200146?_ga=2.117921153.963418393.1590084471-219903152.1578587817


Reference  
http://www.health.gov.on.ca/en/pro/programs/publichealt
h/coronavirus/docs/directives/LTCH_HPPA.pdf 
 
 

each region 

6 I work as a foot care nurse in independent practice and I 
also work as a staff nurse at my local hospital, to reduce the 
risk of transmission, all employees with more than one job 
have been asked to choose either one job to the other, 
therefore, I am currently unable to care for my foot care 
clients in the community. 
- How long will it be until I can resume this service? Also, in 
the meantime, what do I do to make sure that my foot care 
clients needs are met? 
 

Progressively and slowly health care services are opening up. 
 
 
 
 
 
Not sure about date to resume services in more than one place 
 
 

7 -Please define ‘urgent footcare ‘ 
Is the definition diabetic feet , corn callous ingrown nails ? 
 
 
 
-Is this indefinite or must wait two weeks between visiting 
different homes or, like PSW s who can only work in one 
home ? 
 
- Is a community home considered one home?  
Please define seeing only one home ( LTC Or  Retirement or 
personal home) 
 
 
 

COVID GUIDELINES (ESSENTIAL VS NON-ESSENTIAL CARE FOR PODORTHO 
NURSES) 

 

https://www.opnassociation.ca/ 
 

One employer is the terminology 
Community nurses are visiting clients in multiple homes  
However, they will not be allowed in LTC homes 
 
LTC, Retirement and acute or community settings 
It is limited to one employer and so a nurse is not going into LTC homes if 
she or he is working in another organization or community home 
However..I realize this is up to the LTC home and things are changing as we 
speak 

 
 

8 I am very much looking forward to this discussion forum 
and hopeful for some clarification on many issues that have 
come up trying to run my nursing foot care business.  

 
See above resources 
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I provide foot care at 3 locations ( a clinic and two LTC 
homes) and I also have private homes that I provide foot 
care at.  Generally all my clients are seniors. 
 
 
 
 
- Can I see urgent care clients/seniors in their private homes 
if they are unable to go to my clinic? Can I go from private 
home to private home in the same day to provide urgent 
foot care? 
Would I have to wait a period of time in between private 
home visits?  
 
- I understand currently I have to choose between my two 
LTC homes. Do you think this will last a long time? Could I 
maintain seeing residents in both homes if I wait a period of 
time between going into them 
 
- What PPE is needed to safely provide foot care to seniors 
who are non symptomatic 
 
- If a non nurse is providing foot care to seniors in the 
seniors homes, what advice would you give them? 
 
 
 

LTC, Retirement and acute or community settings 
It is limited to one employer and the direction relating to LTC homes is if 
you can only enter LTC if you are not working in any other sector or 
organization to reduce COVID spread.  
 
However, this is up to the LTC home and things are changing as we speak 
 
 
Community nurses are going into private homes without a wait time 
 
 
 
 
 
N/A 
 
 
 
 
See PH documents but surgical masks for nurses surgical for non covid is 
adequate  but screening prior to visits will determine what PPE you require  
 
This concern has been brought to the attention of Doris CEO and Heather 
McConnell IABPG Manager. It is a concern.  

 


